یک دستگاه چیلر تراکمی هواخنک جهت راه اندازی به پیش نیازهایی نیاز داردکه به شرح ذیل می باشد
- اجرای شاسی نصب چیلر و تامین پیش نیاز تحویل
- حمل , تخلیه و قرار گیری بر روی شاسی
- لرزه گیر های تحمل وزن چیلر
- لوله های رفت و برگشت
- شیرآلات
- اجرای مکانیکی
- اجرای برق
- نصب سایه بان
- راه اندازی موقت و کامل
اجرای شاسی نصب چیلر و تامین پیش نیاز تحویل
مهم ترین پیش نیاز تحویل فیزیکی یک چیلر ساخت شاسی مناسب دستگاه با توجه به سه پارامتر :
- وزن دستگاه در حال کارکرد
- ابعاد فیزکی دستگاه
- شرایط کارکرد , نگهداری و تعمیرات دستگاه
توجه کنید که نقشه شاسی و پروفیل های فلزی به کار رفته در آن با توجه به شرایط فیزیکی دستگاه شامل ابعاد فیزیکی دستگاه , حریم تعمیرات مورد تایید تامین کننده و وزن دستگاه در حال آبگیری کامل و مطابق محاسبات مهندس سازه پروژه می بایست باشد. توج کنید که نقشه شاسی که توسط تامین کننده ارائه می گردد صرفًا یک طرح شماتیک می باشد و مسولیت محاسبه و ارائه نقشه سازه آن بر عهده مهندس سازه می باشد.
یک شاسی استاندارد دارای شرایط زیر می باشد :
- چیلر در فاصله مناسب با خروجی دودکش و ونت فاضلاب نصب گردد.
- اجرای شاسی مناسب جهت تحمل وزن چیلر .
- شاسی توسط ضد زنگ از خوردگی و زنگ زدگی محافظت گردد .
- تقویت نقاط جوش شاسی چیلر بوسیله نبشی .
- رعایت حریم تعمیرات اطراف چیلر , حداقل 1 متر از هر طرف .
- تهیه لرزه گیر مناسب جهت کنترل لرزش و وزن چیلر .
- تراز بودن شاسی چیلر.
- نزدیک بودن محل شاسی به محل رفت و برگشت رایزر اصلی.
- توجه به سطح صدا و ایجاد فاصله مناسب جهت کم کردن صدا.
- هیچ مانع یا حفاظی از مکش و دهش هوا جهت کندانسور جلوگیری نکند.
حمل و قرار گیری بر روی شاسی :
دارد , این دو مرحله کاری به صورت پیوست , در امتداد یکدیگر , بصورت کاملاً فیزیکی می باشد . متاسفانه با توجه به شرایط حمل و نقل بار و سایز شرایط مربوط به آن که در کشور ما هنوز به صورت سنتی می باشد از این جهت معمولاً توسط تامین کنندگان و خریداران جدی گرفته نمیشود و منعاقب آن مشکلات عدیده و خاصی برای خریدار و بهره بردار پیش می آید.
حمل از انبار تامین کننده
وزن چیلرهای تراکمی هواخنک به دلیل حجم فلزات به کار رفته در آنها معمولاً از 300 کیلوگرم شروع می شود و تا 8000 کیلوگرم می باشد . حمل شامل تحویل از انبار تامین کننده , حمل ترافیکی و جاده ای می باشد . حتماً در قرارداد می بایست قید گردد نظارت بر بارگیری و انتخاب وسیله مناسب حمل بر عهده تامین کننده می باشد . معمولاً به دلیل متغیر بودن فاصله انبار تامین کننده تا محل پروژه ها , تامین کننده هزینه حمب را برعهده خریدار قرار می دهد . در صورت این اتفاق فروشنده می بایست دستگاه را با مسولیت خود ولی با هزینه خریدار درب پروژه تحویل دهد . انتخاب وسیله حمل و نظارت بر بارگیری و بیمه حمل دستگاه ها برعهده تامین کننده و هزینه آنها بر عهده خریدار است. حمب می بایست توسط شرکت های معتبر حمل و نقل و همراه با بیمه باشد. پس از انتخاب وسیله حمل می بایست شماره همراه راننده و تصویر بارنامه توسط تامین کننده به خریدار ارسال گردد.
تخلیه و قرار گیری بر روی شاسی
پس از حمل دستگاه از انبار , می بایست هماهنگی لازم جت زمان مناسب تحویل با راننده انجام پذیرد زیرا برخی تجهیزات به دلیل وزن بالا و انتخاب وسیله حمل بزرگ مشکلات عبور و ترافیکی در محدوده شهری را دارند که هماهنگی با ساکنین محلی به دلیل بسته شدن محل رفت آمد محلی به مدت حداقل چند ساعت و حتی هماهنگی با پلیس محلی جهت اخذ مجوز بستن عبور محلی را نیاز دارد که می بایست توسط خریدار صورت گیرد .
تخلیه دستگاه چیلر نیاز به جرثقیل دارد که با توجه به سه پارامتر ارتفاع محدودیت محل استقرار جرثقیل ( مثلاً کابل های هوایی برق) و فاصله افقی جرثقیل تا شاسی چیلر تعیین می گردد . انتخاب نوع و توان جرثقیل فقط بر عهده شرکت تامین کننده آن می باشد و می بایست تمام مسولیت های آن متوجه شرکت تامین کننده جرثقیل باشد . توجه کنید در انتخاب جرثقیل شرکت تامین کننده چیلر هیچ گونه مسولیت و صلاحیتی را ندارد.
در هنگام تخلیه با توجه به بندهای قراردادی که با تامین کننده دارید , می بایست از آنها درخواست کارشناس جهت نظارت بر مراحل تخلیه بار را داشته باشد , این مرحله جزو وظایف بدون هیچ پیش شرط تامین کننده می باشد زیرا هر نوع دستگاه با توجه به مشخصات خاص فیزیکی خود نسبت به نقطع ثقل و محل های قلاب های جرثقیل شرایط ویژه خود را دارد و می بایست توسط کارشناس فروشنده در محل تایید و نظارت گردد . پس از قرار گیری موفق بر روی شاسی , صورتجلسه تایین شرایط حمل و نصب توسط فروشنده را امضا و تایید آنها را داشته باشید.
لرزه گیر های تحمل وزن چیلر
شاسی بدنه چیلر یک سازه فلزی است که مسولیت حفظ بدنه چیلر را بر عهده دارد , در زمان قرار گیری بدنه فیزیک چیلر بر روی سازه بام که بصورت فلزی می باشد , دو سازه فلزی بصورت مستقیم باهم در تمای قرار می گیرند که یکی ثابت ( سازه بام) و یکی دارای تحرک مکانیکی ( شاسی چیلر ) می باشد . قرار گیری دو سازه فلزی به این صورت کاملاً غلط می باشد و در آینده ایجاد مشکلات عدیده ای می نماید. جهت جلوگیری از مشکلات از لرزه گیر چیلر استفاده می کنند و هدف استفاده از آن :
- جلوگیری از ایجاد صدا
- جلوگیری از لرزش سایر قطعات ثابت و کاهش عمر و کارایی مفید آنها
لوله های رفت و برگشت
به هر چیلر تراکمی هواخنک 2 لوله رفت و برگشت بصورت هم سایز متصل می گردد , تعیین سایز لوله رفت و برگشت با توجه به شرایط افت لوله ها و طول مسیر معمولاً بر اساس دو پارامتر افت فشار و سرعت آب در لوله تعیین می گردد , پیشنهاد مرجع معتبر شرکت کریر جهت انتخاب سایز لوله
- افت فشار بالا سبب خوردگی بیشتر لوله و بالا رفتن توان پمپ ها و مصرف برق بیشتر و همچنین ایجاد صدا در لوله ها می گردد.
- سرعت بالا حرکت آب در لوله سبب ایجاد صدا , خوردگی بیشتر می گردد.
جنس لوله در چیلرهای تا 35 کیلولوات را میتوان لوله های پنج لایه استفاده نمود ولی در چیلرهای بالاتر از 35 کیلوات می بایست از لوله های فلزی استفاده کرد , لوله پیشنهادی لوله فلزی درزدار رده 40 می باشد. اتصالات بصورت جوشی قابل قبول می باشد.
تمامی لوله ها و اتصالات , شیر آلات و همه ی متعلقات لوله کشی چیلر می بایست با عایق الاستومری با ضخامت حداقل 10 میلیمتر از انتقال دما محافظت گردند , همچنین در فضای باز می بایست از عایق های دارای محافظ در شرایط باز و نور خورشید که بصورت آلمینیومی می باشد استفاده نمود.
شیرآلات و اتصالات مکانیکی
لوله کشی یک چیلر تراکمی هواخنک می بایست دارای حداقل الزامات زیر باشد تا بتوان به درستی سیستم را کنترل نمود.
- شیر قطع و وصل چیلر
- لرزه گیر لوله بلافاصله پس از چیلر
- شیر تخلیه چیلر
- سیستم هواگیر
- فلوسوئچ
- دما سنج و فشار سنج بر روی رفت و برگشت
- صافی
- شیر قطع و وصل رایزر اصلی
- لوله بای پس و شیر مرتبط با آن
- سیستم انبساط
- پمپ تامین فشار سیستم
- ورودی آب تسویه شده جهت پر کردن سیستم
اجرای مکانیکی
در اجرای مکانیکی نصب چیلر تراکمی می بایست موارد زیر مورد توجه قرار گیرد
- لوله ها می بایست بصورت جوشی توسط لوله فلزی اجرا گردد.
- تمامی لوله ها و اتصالات , شیر آلات و همه یمتعلقات لوله کشی چیلر می بایست با عایق الاستومری با ضخامت حداقل 10 میلیمتر از انتقال دما محافظت گردند.
- در فضای باز می بایست از عایق های دارای محافظ در شرایط باز و نور خورشید که بصورت آلمینیومی می باشد استفاده نمود.
- شیر آلات دارای استاندارد تحمل فشا PN10 یا PN16 باشند.
- تمامی لوله ها می بایست توسط ساپورت مهار گردند , توجه کنید مهار وزن لوله توسط اتصال به اواپراتور یا بدنه چیلر بسیار اشتباه و غیر قابل قبول می باشد.
- تمامی لوله ها می بایست بصورت صاف و موازی اجرا گردند , لوله کشی در فضای باز جزوی از معماری شما محسوب و زیبا نبودن آن از ارزش معماری شما می کاهد.
- جهت تغییر مسیر لوله ها می بایست حتماً از اتصالات استاندارد استفاده گردد.
- حتی المکان جهت اتصالات از قطعات استاندارد موجود در بازار استفاده نمود , و سوراخ کردن لوله مورد قبول نمی باشد.
- نصب شیر هواگیری بصورت دستی و اتومات در بالاترین قسمت هر لوپ اجباری می باشد.
- نصب شیر تخلیه دستی در پایین ترین قسمت هر لوپ اجباری می باشد.
- شیر آلات و لوله ها پس از نصب می بایست توسط پلاک و رنگ استاندارد علامت گزاری گردند.
- نصب شیر یکطرفه در ورودی آب پر کننده سیستم بصورت دوتایی اجباری می باشد.
اجرای برق
- با توجه به میزان حداکثری مصرف برق (Max Operation Current) که توسط تامین کننده اعلام می گردد , اقدام به تهیه کابل نمایید.
- اطیمنان حاصل کنید , که کلید ها و فیوزهای محافظتی مطابق حداکثر مصرف برق تعیین گردد.
- کابل مورد تایید همه تولید کنندگان , مسی می باشد , در صورت تمایل به استفاده از کابل آلمینیومی می بایست سایز آن دو برابر کابل مسی باشد.
- با توجه به خطرات برق , حتماٌ کابل اصلی از مکان مطمن و از تخریب پوسته توسط عوامل جوی محافظت گردد.
- از فیوزهایی که مارک های معتبر استفاده نمایید.
- از کنترل فاز حتماً استفاده نمایید , در تابستان ها و در اوج مصرف برق امکان به هم ریختن بالانس فازها در تایم مصرف برق وجود دارد و در صورت قطع نشدن امکان صدمه به کمپرسور دستگاه خواهد بود.
نصب سایه بان
پس از استقرار چیلر و اتمام کارهای نصب مکانیکی و برقی دستگاه , اقدام به نصب سایه بان جهت بهبود راندمان کاری دستگاه نمایید . توجه کنید که یک سایه بان مناسب 20 تا 30 درصد بازدهی چیلر شما را افزایش و باعث کاهش مصرف برق شما می گردد.
راه اندازی موقت
پس از تحویل و راه اندازی , دستگاه شما می بایست به مدت 72 ساعت پیوسته بدون ایراد کار کند و پس از آن صورتجلسه تحویل کامل را امضا کنید , تا قبل از 72 ساعت شما فقط صورتجلسه تحویل فیزیکی را با تامین کننده دستگاه ها را می بایست امضا کنید . برای روشنتر شدن موضوع یک مثال بسیار شایع این است که برخی دستگاه ها در هنگام جابجایی در کندانسور آسیب بسیار جزئی میبینند که در مدت خاموش بودن هیچ گونه علامتی نخواهد داشت و بصورت کاملاً عادی روشن و شروع به کار میکنند , حال پس از گذشت چند ساعت و چرخض مایع مبرد و فشار کمپرسور مایع مبرد از طریق روزنه ایجاد شده در هنگام حمل و نقل خارج میشود و دستگاه پس از یک روز خاموش میشود . به یاد داشته باشید خارج شدن گاز از کندانسور جزو گارانتی تجهیزات نیست و دلیل آن هم تحویل سالم به شما در زمان راه اندازی است , یعنی دستگاه پس از تحویل دچار آسیب عمدی فیزیکی شده است و شمال گارانتی عیوب ساخت نمی باشد.
در هنگام راه اندازی , از کارشناس بخواهید , میزان آمپر مصرفی دستگاه را به شما گزارش کند , این عدد طلایی می بایست هر سال در همین مقدار باقی بماند و در صورت انحراف زیاد در ابتدای راه اندازی نشان گر ایجاد اتفاق در آینده خواهد بود.
راه اندازی کامل
پس از 72 ساعت کارکرد سالم دستگاه , صورتجلسه تحویل کامل امضا میشود و دوران خدمات پس از فروش دستگاه شما شروع میشود . در این دوران برخی از هزینه های سرویس و نگهداری دستگاه برعهده شما می باشد . لطفاً دقت کنید که سرویس های دوره ای بصورت منظم انجام شود , دستگاه با شروع فصل سرد جهت جلوگیری از یخ زدگی توسط نیروی شرکت تامین کننده تخلیه آبی گردد . همیشه با واحد خدمات ارتباط مستمر داشته باشید . جهت بهبود شرایط کاری دستگاه و عمر بیشتر آن با نیروهای تعمیر و نگهدار متخصص قرارداد طولانی مدت منعقد نمایید و مسولیت نگهداری را به آنها بسپارید .